I dag lurer du kanskje på hvorfor ølkrus har lokk, men svaret ligger i fortiden. Dagens krus har ikke hatt lokk på lenge, eller så har noen beholdt dem for den folkloristiske siden.
Hva var det opprinnelige formålet med lokket? Her er en tur tilbake i historien for å forklare denne delen av ølkrusets historie.
Originalt hadde ikke ølkrus lokk
Den nøyaktige opprinnelsen til ølkruset er ikke tema for denne artikkelen, men opprinnelig var beholderen som inneholdt øl, nærmere en kanne enn et krus.
Ideen var å ha en sterk beholder, om mulig ikke for dyr og en som kunne holde temperaturen på drikken kjølig.
Det nærmeste vi kommer krusene fra den tiden i dag, er denne vintage-modellen som vi tilbyr på nettstedet vårt:
Klikk på bildet for å gå og se det!
Pesten i Europa gir opphav til ølkruslokket
Vi befinner oss i 1300-tallets Tyskland, og «kannekrus» er laget av steintøy. For ordens skyld: På samme tid var det på moten med trekrus i nabolandene. Uansett, svartedauden som herjet på den tiden, kjente ingen grenser. Millioner døde over hele kontinentet av denne buboniske pesten.
Datidens forskere mente med rette at alle fluene og insektene som livnærte seg på de svermende likene, kunne overføre sykdommen til friske mennesker. Derfor utstedte tyske myndigheter et dekret: Alle serveringssteder og vertshus ble pålagt å dekke til alt som inneholdt mat eller drikke.
Hvilken flue kunne ha motstått lukten av godt øl etter å ha fråtset i et forråtnende lik, kunne den?
Trikset med kruset var å designe et lokk som var festet til ølkruset, men som likevel kunne tas av. Selv om de tyske ølkrusene var laget av steintøy, valgte man å bruke tinn for å oppfylle denne funksjonen.
Den bayerske forbrukeren kunne dermed løfte lokket akkurat lenge nok til å ta noen slurker før han lukket kruset igjen. Av nød blir oppfinnelse, som det heter!
Lokket på ølkruset ble værende etter pestepidemien
Det tok flere år før svartedauden avtok i styrke, men i mellomtiden hadde forbrukerne blitt vant til å ha lokket på kruset. De hadde også innsett at et lokk holdt temperaturen på ølet bedre.
At lokket hindret skadelige insekter i å komme og drukne i glasset, ble også satt pris på.
Kruslokket gikk etter hvert av moten
Med tiden innså likevel pubene at det å sette lokk på hvert krus hadde en ikke ubetydelig kostnad.
I mellomtiden begynte ølelskere å klage over at de ikke selv kunne måle at mengden øl de fikk servert faktisk stemte overens med prisen de ble avkrevd. Beholderens gjennomsiktighet var en forsikring om at de ikke ville bli lurt på innholdet!
Dagene med ølkrus av steintøy med lokk var derfor forbi rundt 1800-tallet, til fordel for gjennomsiktig glass. Følgende kommer fra YouTube-kanalen vår og oppsummerer det hele perfekt:
<!–.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }–>
Stentøyskrus med lokk fortsatte å bli laget, men ikke lenger for velstående eiere eller samlere. Disse krusene har blitt sanne kunstverk med praktfull design og ornamentikk. Noen av dem kan selges for flere tusen euro selv i dag.
Dagens ølkrus kan være svært mangfoldige og varierte. Glass har en tendens til å bli brukt mindre. Den typen modell som fungerer veldig godt hjemme hos oss, er for eksempel:
Som du har forstått av disse linjene, har ølkruset utviklet seg gjennom årene. L’ går veldig langt tilbake i tid!
Lokket kom av hygieniske årsaker, ble beholdt av praktiske årsaker og ble til slutt byttet ut av budsjettmessige og estetiske årsaker. Ølet har også hatt en ganske stor utvikling, men det er for en annen artikkel!
Hvis du har hatt tålmodighet til å lese artikkelen min til slutt, vet du at du kan få 20% rabatt på hele bestillingen din ved å skrive inn koden BLOG20 i handlekurven din.
Jeg reserverer denne koden for mine mest lojale lesere som har oppdaget nettstedet vårt via artiklene jeg kjærlig legger ut! Bare så du vet, koden kan ikke kombineres med andre rabattkoder fordi du ikke kan gå over bord, kan du vel! 20% avslag gir oss ikke mye margin allerede, men i det minste belønner jeg leserne mine.
For å oppmuntre og støtte meg, ikke nøl med å kjøpe noe fra oss!
Siden vår tilbyr over 100 forskjellige ølkrus, og de er alle unike!
For å oppdage alle produktene våre, klikk på denne lenken: Chopedebiere.
Hvis du vil lese en av de andre artiklene mine, foreslår jeg at du sjekker ut 18 tips for å tappe en flaske uten en flaskeåpner eller den på oppfinnelsen av ølkruset.
For å se alle de andre blogginnleggene mine, klikk på Blog De Chopedebiere.