Øl er en populær drikk som nytes av mange mennesker over hele verden, inkludert meg! Det er en av de eldste og mest utbredte alkoholholdige drikkene. Øl har eksistert i århundrer og har blitt brygget i mange forskjellige former og stiler. Men hva med det glasset med øl du holder i hånden, det berømte ølkruset?
Øl er en populær drikk som har eksistert i århundrer, og det er ingen overraskelse at den fortsatt er så populær i dag. Men hvor kom ølkruset egentlig fra?
Ølkrusets historie er nært knyttet til utviklingen av glassfremstilling og dens utvikling over tid, men den går mye lenger tilbake enn som så. Fra begynnelsen som et primitivt kar laget av leire til den moderne formen som et intrikat utformet glasskrus, skal vi utforske hvordan dette praktfulle karet ble til.
Ølkruset er det mest interessante av ølkrusene, siden utviklingen har fulgt teknikker og epoker.
Har du noen gang lurt på hvem som oppfant denne fantastiske beholderen? Kom, så skal jeg ta deg med på denne fascinerende historien om ølkruset, som oppsto for flere tusen år siden!
Oppfinnelsen av ølkruset: Det første kruset var et oksehorn
Mennesket er kjent for å bruke det han har for hånden. Selv før vi kunne bruke verktøy til å skjære ut tre eller forme visse materialer, innså vi raskt at forfedrene til våre nåværende kyr kunne gi oss et svært interessant materiale.
Her er det vi nå tilbyr i en (mye) forbedret versjon:
Klikk bare på bildet for å gå og se det!
Ja, oksehornet var perfekt til å holde på en væske, og det krevde ikke mye innsats for å komme raskt til nytte. Oppfinnelsen av øl sies å stamme fra sumerernes tid for 6000 år siden, til og med før egypterne. Det er rimelig sikkert at oksehornet var en av de første bøttene mennesket brukte.
Vi kan egentlig ikke snakke om et oksehorn på dette tidspunktet fordi et ølkrus har et håndtak som gjør det mulig å holde det uten å ha beholderen direkte i hånden. Hornet er likevel stamfar til kruset.
Mest sannsynlig så datidens drikkehorn mer ut som dette, ettersom vikingene kan ha brukt det i århundrer:
Klikk på bildet for å gå inn og se det!
Ølkruset i keramikk eller leire
Et horn er fint, men i mellomtiden har mennesket utviklet kunnskap om keramikk takket være leire spesielt og treskjæring. Problemet med tre er at det suger til seg væske, råtner hvis det blir liggende vått osv…
Ifølge arkeologiske utgravninger så ølkrus av leire, som var en slags kanne, slik ut:
Keramikken vant altså denne kampen i de aller fleste tilfeller.
Dagens trekrus er enten behandlet med harpiks av matkvalitet eller utstyrt med et kar av rustfritt stål for å overvinne denne feilen.
Slik ser ølkrus av tre ut i dag:
Klikk på bildet for å gå inn og se det!
Keramikk og deretter keramikk, steintøy og porselen var derfor de foretrukne materialene for å lage ølkrus. Ved å brenne ett eller annet av disse materialene ble kruset helt vanntett og kunne dekoreres på en original måte.
Ølkruset av metall
Ja, mennesket laget forskjellige verktøy av metall, og ikke bare våpen. Metall hadde den store fordelen i forhold til keramikk at det var mye mer motstandsdyktig, men det krevde en spesiell ferdighet.
Jeg bør påpeke at selv etter at ølkrus av jern, bronse, sølv eller til og med gull dukket opp, fantes de andre typene krus fortsatt. Det var mer et spørsmål om hvor mye du hadde råd til å putte i favorittkruset ditt!
Her er et retro metallkrus som vi for eksempel foreslår:
Klikk bare på bildet for å gå og se det!
På et vertshus ble det servert øl i trekrus. De med mer penger brukte keramiske krus. De velstående eide metallkrus, laget av det edleste metallet pengepungen hadde råd til!
Tinn ble også mye brukt til å lage kopper fordi det var et av de billigste metallene. Det bidro sterkt til populariseringen av ølkruset av metall.
Nedsiden var at det ofte ble blandet med bly, noe som førte til en astronomisk mengde blyforgiftning. Dessverre brukte legene lang tid på å forstå at bly var dårlig for matkontakten.
Å dø på grunn av kruset du bruker til å drikke ølen din er virkelig urettferdig!
Ølkruset av metall har lokk
Kjenner du uttrykket «Av nød blir man oppfinnsom»? Det passer godt til denne historien, for det var under en stor byllepestepidemi at ølkrusene ble utstyrt med lokk. Det beskyttet ølet mot ufin hoste fra eventuelle syke naboer, men hindret også insekter i å komme inn for en uønsket dukkert.
Det var i Tyskland at ølkrus ble oppfunnet med et lokk som stort sett var laget av tinn, mens selve krusene var laget av steintøy.
Ifølge datidens tro på 1300-tallet var insekter smittebærere for denne sykdommen, og et dekret gjorde det til og med obligatorisk å legge på disse lokkene.
Ølkruset i glass
Det kan virke litt rart å gå fra et så solid materiale som metall til glass, som mye lettere kan gå i stykker.
I krigstider kan metallgjenstander smeltes om til våpen, og i krisetider er det ikke lenger krus som har høyeste prioritet. Uansett hva som skjedde, gikk ikke ølforbruket ned, og man måtte finne et annet materiale.
Glass var svært økonomisk å produsere og tillot mye mer fantasi enn metall. Etter at første verdenskrig var over, forble glass det ideelle materialet for ølkrus til hverdagsbruk. Metallet som var tilgjengelig, ble også brukt mer til gjenoppbygging enn til «kreativ fritid» etter krigen.
En liten spøk i forhold til dette historiske faktumet, vi tok frem et skuddsikkert ølkrus fordi en av dem forble frosset i dette kruset:
Klikk bare på bildet for å gå og se det!
Så det å bruke ølkrus av glass fungerte bra for alle, og jeg tror ikke de fleste klaget på det!
Det nåværende ølkruset
I moderne tid finnes ølkruset fortsatt i forskjellige former. Hvis du går på bar eller pub, får du som oftest en halvliter, men noen har anstendighet nok til å servere deg en øl i krus. Det er likevel mye finere!
Klikk bare på bildet for å se det!
Globaliseringen har satt sine spor, og du kan nå finne krus av alle slag og i mange forskjellige materialer. Bare se på antallet modeller vi tilbyr. Man må prøve å tilfredsstille alle, og alle har sine egne små preferanser.
Klikk bare på bildet for å gå og se det!
Personlig har jeg den enorme fordelen av å kunne velge og vrake blant våre mange referanser, og jeg må innrømme at jeg liker å bytte ølkrus veldig regelmessig. Jeg har flere horn, trekrus, glasskrus og selvfølgelig flere harpikskrus med tanker i rustfritt stål. Jeg har over tjue av dem for å være ærlig, men ikke sammenlign meg med deg, for jeg er så heldig å kunne leve av min lidenskap for øl!
Ølkruset er en del av vår kulturarv
Ølkrus er en integrert del av ølkulturen – og har vært det i århundrer! Fra de enkle leirkrusene i det gamle Babylon til de rikt dekorerte ølkrusene i Tyskland – ølkruset har en lang og fascinerende historie.
Klikk bare på bildet for å se det!
Ølkrus er mer enn bare beholdere for vår kalde favorittdrikk. De har en lang og fascinerende historie som går helt tilbake til oldtiden. Fra den tidlige bruken av leire- eller steinkrus av sumeriske bryggerier til dagens moderne design, har ølkruset utviklet seg gjennom århundrene og spilt en viktig rolle i mange kulturer.
Svaret på spørsmålet om hvem som oppfant ølkruset, har jeg dessverre ikke, men det jeg er sikker på, er at han satte stor pris på å nyte ølet sitt i beholderen det ble laget i. Denne gleden har ikke endret seg på årtusener, og enhver ølelsker legger fortsatt like stor vekt på beholderen som holder ølet deres.
Klikk på bildet for å se det!
Hvis du har hatt tålmodighet til å lese artikkelen min til slutt, bør du vite at du kan få 20% avslag på hele bestillingen din ved å legge inn koden BLOG20 i handlekurven din.
Jeg reserverer denne koden for mine mest lojale lesere som har oppdaget nettstedet vårt via artiklene jeg legger ut med kjærlighet! Bare så du vet, koden kan ikke kombineres med andre rabattkoder fordi du ikke kan gå over bord, kan du vel! 20% avslag gir oss ikke mye margin allerede, men i det minste belønner jeg leserne mine.
For å oppmuntre og støtte meg, ikke nøl med å kjøpe noe fra oss!
Vårt nettsted tilbyr over 100 forskjellige ølkrus og alle er unike! For å se alle våre modeller, bare sjekk ut våre krus.
For å oppdage alle våre produkter, klikk på denne lenken: Chopedebiere.
Hvis du vil lese en av de andre artiklene mine, foreslår jeg at du oppdager hvorfor et ølkrus har et håndtak.
For å se alle de andre blogginnleggene mine, klikk på Blog De Chopedebiere.