Hva er historien til øl i Europa?

Du har sikkert allerede stilt deg selv et av disse spørsmålene: Hvor kommer øl fra, og hva er dets historie?Hva ble det opprinnelig laget med? Hvem oppfant den opprinnelige oppskriften på denne gudenes drikk?

Øl har vært en del av den europeiske kulturen i århundrer. Fra de gamle grekerne til romerne og helt opp til det moderne Europa har det vært en integrert del av livet. Øl har bidratt til å forme vår historie, fra religiøse seremonier til festivaler og til og med kriger.

I denne artikkelen vil jeg ta deg med på en utforskning av ølhistorien i Europa, fra opprinnelsen til dens nåværende form. Ølkrusets ølkrus æra var ikke like rundt hjørnet, for da måtte man allerede ha drikken å ha i det!

Vi skal se på hvordan ulike land i Europa har formet ølindustrien og hvilke trender som har oppstått over tid.

Vi skal også se på noen av de mest populære øltypene i Europa i dag, og hvordan de skiller seg fra hverandre. Til slutt vil vi diskutere noen av bruksområdene for øl i Europa i dag og hva dette betyr for fremtiden.

Oppfinnelsen av øl

Øl er den eldste nedtegnede drikkeoppskriften i verden.De gamle egypterne var de første til å dokumentere brygging og produksjonsprosessen. I 5000 f.Kr. ble det skrevet papyrus som beskrev praksisen.

Andre kilder viser til og med til sumererne og folkene i Mesopotamia som sies å ha begynt å brygge lenge før egypterne, rundt 5000 år tidligere! Det stemmer, så øl er over 12 000 år gammelt!

Egypterne og øl

Det er ikke funnet noen skriftlig nedtegnelse av en øloppskrift, men under arkeologiske utgravninger har man funnet rester av maltet bygg og ølrester. Det er sannsynlig at det første ølet var rester av en korngrøt som gjæret ved hjelp av villgjær. Slik ble alkoholen født, og den må ha falt i smak hos de første som smakte på den!

De første øloppskriftene

På egypternes tid brygget man øl med frukt og kornsorter som fantes rundt dem: dadler, granatepler eller visse lokale kornsorter som hvete eller bygg. I begynnelsen ble øl brukt til religiøse seremonier. Kong Farao var en slags bryggerimester og dirigent for denne produksjonen, og det var han som ga befolkningen tilgang til den søte nektaren. Selvfølgelig var dette en mulighet til å kreve inn skatt i samme slengen – man forandrer seg jo aldri! Vi kan derfor tenke oss at de første bryggerimestrene var faraoene som avløste hverandre fra 4000 f.Kr. og fremover. På den annen side var det prestene som brygget, med faraoen som sjef!

Farao bryggerimester

På den annen side må ølsmaken på den tiden ha vært ganske annerledes enn det vi kan drikke i dag. Vi vet ikke om egypterne hadde spesifikke beholdere for å drikke ølet sitt. Det må ha vært en slags kanne.

Øl kommer til Europa

Egypterne var et handelsfolk, og ølet fant veien fra Midtøsten over Middelhavet til Europa. Gjennom handel ble ølet og produksjonsprosessen etablert på en enkel måte. Merkelig, ikke sant?

Det var først og fremst i Nord-Europa at spredningen var mest spektakulær. De rike jordsmonnene var allerede rike på bygg, noe som naturligvis gjorde det enklere. De første spirende bryggerne hadde råstoff i astronomiske mengder!

Landsbyen i middelalderen

Øl ble raskt verdsatt for sin næringsverdi, fordi det er en rikholdig drikk. I tillegg var det et mye tryggere alternativ til drikkevann. På den tiden fantes det ikke miljøstandarder, og det var svært vanlig at folk forurenset vannet de hadde tilgang til med sitt avfall.

Det moderne ølet ble født i middelalderen

Det var i tidlig middelalder at de fleste forskere er enige om at ølet som ble laget kan regnes som moderne. Datidens bryggerimestere hadde brukt maltet bygg i hundrevis av år. På 1100-tallet kom noen på ideen om å perfeksjonere denne eldgamle oppskriften med humle. Dette tilførte en bitter, men også aromatisk smak. Tidligere kunne ølets aroma komme fra en rekke urter eller krydder som vokste lokalt. Disse aromaene bidro til å balansere de søte maltsmakene i ølet.

Humle brukes i ølbrygging

Så alt mulig ble brukt for å bryte ned sukkeret, med et ikke alltid like lykkelig resultat… Det var rundt 1150 at tyske munker begynte å tilsette humle som vokste vilt for å balansere smakene. Det tok ikke lang tid før denne nye ingrediensen ble populær og ble tatt i bruk over hele Europa.

Nesten alt øl i dag inneholder fortsatt humle, og det er derfor øl fra den tiden regnes for å være dagens øl.

Munkene var middelalderens største bryggere

Det var etter denne fantastiske oppdagelsen av bruken av villhumle i øl at munkenes hegemoni begynte. Munkenes bryggerimestere hadde funnet ut at humle tilførte ølet en svært behagelig bitterhet. Det ga ølet en mye mer tørsteslukkende side.

Glem heller ikke at munkene var dyktige på medisinplanter, der humle er en av dem. Hvert kloster hadde sin egen hage med medisinplanter. De kjente til plantenes egenskaper, og spesielt én av dem var svært nyttig: Humle er et naturlig konserveringsmiddel. Dette ga ølet et nytt liv, ettersom det kunne oppbevares mye lenger.

Denne forbedrede konserveringen gjorde også at det kunne transporteres over lengre avstander. En ideell og ubestridelig fordel for handelen!

Bryggerkloster

Historikere har lagt merke til mange innovasjoner innen brygging og blandingsteknikker på denne tiden. Munkbryggere var de viktigste bidragsyterne til disse innovasjonene. På denne tiden brygget nesten alle klostrene sitt eget øl. Munkene innoverte med humle, lagde lagerøl og oppbevarte til og med ølet på et kjølig sted for å utvikle smaken.

I dag lever denne klostertradisjonen fortsatt videre, særlig med klosterøl eller trappistøl. Det er ikke noe nytt at klostrene i Belgia er de mest representerte i denne spesifikke sektoren. Det er blant annet varemerkene Leffe, Affligem og Grimbergen som er arvtakere til denne kunnskapen.

Jeg kunne viet en hel artikkel til belgisk øl, men det får bli en annen gang, for ellers blir denne artikkelen sannsynligvis veldig lang! Belgia er et av de fremste bryggerilandene, og mange av produktene vinner jevnlig priser.

Øl i England

På samme måte som resten av Europa har de britiske øyer omfavnet ølkulturen. Engelskmennene er kjent for ikke å gjøre noe som alle andre (faktisk litt som franskmennene!). De brukte ikke bare øloppskriften som kom til dem til punkt og prikke.

English Castle

Mange av ølstilene som fortsatt eksisterer i dag, ble skapt i Storbritannia og Irland: Pale Ales, Porter og Stouts i særdeleshet. Øl var en stor suksess i disse engelsktalende landene. Den britiske hæren planla til og med å dele ut en daglig rasjon øl til soldatene sine. Det var fra dette at IPA, India Pale Ale, ble født.

Det britiske imperiet oppfinner IPA

Jeg forteller deg ikke noe nytt hvis jeg forteller deg at det britiske imperiet var et av de største verden noensinne har kjent. Besittelsene var enorme over hele verden, og den kongelige marinen måtte derfor sende ølrasjoner til soldatene sine over svært lange avstander.

Til tross for at humle ble tilsatt i normale mengder, var det svært problematisk å oppbevare øl i månedsvis. Det som til slutt kom frem til bestemmelsesstedet, lignet ikke lenger på øl. I beste fall var det surt, men oftere var det rett og slett utdatert.

India Pale Ale ble laget for engelske soldater

Sendinger av øl til de fjerntliggende koloniene i India var det mest komplekse. Datidens bryggerier utførte mange tester, og en todelt løsning syntes for dem å være den mest passende: å øke alkoholinnholdet og multiplisere mengden humle. Disse to naturlige konserveringsmidlene i tilstrekkelige mengder muliggjorde en mer rolig reise.

IPA ble født. Likevel gjennom årene var denne typen veldig bittert øl ikke en fenomenal suksess, og den falt noe i bruk. Det var amerikanerne som brakte den på moten igjen på 1990-tallet. Siden den gang har det gått fra styrke til styrke, og nesten alle land lager og / eller konsumerer det.

Øl i Frankrike

Hva med Frankrike i alt dette? Landet som er verdenskjent for vin, har også gitt etter for sirenene fra vår elskede humledrikk. Først cervoise, så øl, med samme utvikling som i andre europeiske land.

Deretter konsentrerte bryggeriene seg, ikke overraskende, der humle vokste naturlig. Munkene hadde vært der, så det var en selvfølge å tilsette humle.

Bryggeriregion Øst-Frankrike

Generelt vokser denne medisinplanten historisk sett i Nord- og Øst-Frankrike fordi den trenger et temperert klima som ikke er for varmt. Det er ikke for ingenting at de mest kjente bryggeriene som Kronembourg og Pelforth kommer fra disse regionene. Den overveldende majoriteten av den franske produksjonen var pilsner eller pilsnerøl som lignet veldig på tysk øl.

Som i alle andre land gjorde eksporten av malt og humle det mulig for bryggerier å utvikle seg over hele Frankrike. Med disse endringene var det ikke lenger nødvendig å ha råvarene på stedet for å brygge og produsere øl. Franske håndverksbryggerier har blomstret i alle regioner siden den gang.

Øl i Europa har fortsatt en lys fremtid foran seg

Øl har vært en viktig del av den europeiske kulturen i årtusener, med røtter tilbake til antikken. Fra de første primitive ølsortene til moderne håndverksøl har Europa utviklet en rik og variert ølkultur gjennom århundrene. Fra den spede begynnelsen med småskalaproduksjon til dagens status som en milliardindustri, har øl blitt en integrert del av det europeiske samfunnet og den europeiske kulturen.

Øl har vært en viktig del av europeisk kultur i århundrer, og over tid har ulike land utviklet sine egne bryggestiler og teknikker. Fra pilsnerøl i Tyskland til stoutøl i England har øl utviklet seg gjennom århundrene i Europa. Med introduksjonen av nye ingredienser, prosesser og teknologier opp gjennom historien har trender oppstått og formet ølindustrien i hvert land.

The future of beer

Øl er en integrert del av europeisk kultur og har vært det i århundrer. I de senere årene har bruken av øl utvidet seg utover den tradisjonelle sosiale settingen, og mange kreative bruksområder har blitt utviklet.

Fra håndverksbryggerier til ølbasert kosmetikk, Europa ligger i forkant av ølinnovasjon. Dette kan være et tegn på hva som kommer til å skje, ettersom øl fortsetter å utvikle seg og finne nye markeder i Europa. Det har aldri vært så mange varianter av øl eller bryggerier som det er i dag.

Hvis du har hatt tålmodighet til å lese artikkelen min til slutt, vet du at du kan få 20 % rabatt på hele bestillingen din ved å legge inn koden BLOG20 i handlekurven din.

Jeg reserverer denne koden for mine mest lojale lesere som har oppdaget nettstedet vårt via artiklene jeg kjærlig legger ut! Bare så du vet, koden kan ikke kombineres med andre rabattkoder fordi du ikke kan gå over bord, kan du vel! 20% avslag gir oss ikke mye margin allerede, men i det minste belønner jeg leserne mine.

For å oppmuntre og støtte meg, ikke nøl med å kjøpe noe fra oss!

Vårt nettsted tilbyr over 100 forskjellige ølkrus, og de er alle unike! Vi har det største utvalget på internett og i fysiske butikker til sammen.

For å oppdage alle produktene våre, klikk på denne lenken: Chopedebiere.

Hvis du vil lese noen av de andre artiklene mine, kan du sjekke ut mine topp 10 beste drikkespill.

For å se alle de andre blogginnleggene mine, klikk på Blog De Chopedebiere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *