Alle land har sin egen ølhistorie, og USAs historie er langt fra uinteressant. Ølet kom til den nye verden med de første europeiske nybyggerne.
Hvis du fulgte godt med i historie- og geografitimene på college, vil du huske at nybyggerne kom fra England, Spania, Frankrike og til og med Nederland. For ordens skyld: New Yorks første navn var New Amsterdam!
Så øl kom med flere kulturer og under de beste forutsetninger på det nye kontinentet. Så jeg tar deg med på en reise gjennom ølets vanvittige historie i USA.
Den første permanente bygningen i USA var et bryggeri!
Jeg elsker denne anekdoten for min del! Ifølge datidens pilegrimsdagbøker la nybyggerne fra den gamle verden til kai ved Plymouth Rock fordi de hadde gått tom for øl! For å kunne fortsette reisen, måtte de kunne holde seg «hydrerte» som du forventer!
Så med utgangspunkt i denne observasjonen etablerte de en midlertidig base i denne fremtidige byen for å gjøre det mulig for dem å brygge øl. Dermed var det offisielt det første amerikanske bryggeriet. På den tiden ble øl brygget av kolonister og var derfor strengt tatt identisk med det som kunne konsumeres i England.
New York og Philadelphia var de to første amerikanske byene der håndverksbryggerier ble etablert. Mange år senere hadde New York 42 bryggerier på begynnelsen av 1800-tallet. Så allerede den gang var det nok å fylle ølkruset med!!!
Engelsk øl ble amerikansk
Til å begynne med var øltypen som ble brygget identisk med det du kunne finne i England. Dette er logisk, for de engelske nybyggerne som ble amerikanere, kjente bare til øl fra hjemlandet.
Fra andre halvdel av 1800-tallet begynte ting å endre seg. Man kan si at det var da
I denne perioden opplevde landet faktisk bølger av innvandring fra Nord- og Sentral-Europa. Disse folkene var vant til sine egne øltyper som pilsner og lagerøl. Disse øltypene finner du fortsatt i dag i Nederland, Danmark, Tyskland og Tsjekkia.
Ettersom disse nyankomne var store øldrikkere, begynte deres smak å fortrenge det amerikanske ølet. Det lokale ølet var ganske mørkt og tungt, mens det nyankomne europeiske ølet var mye lysere og mer humlet.
I løpet av noen få tiår ble den «nye» pilsneren klart etablert, og produksjonen nådde sitt høydepunkt mot slutten av århundret. Den massive tilstrømningen av immigranter spilte en stor rolle i fremveksten av dette ølet og økningen i produksjonen. I hvert fall frem til begynnelsen av det neste århundret.
Forbudstiden
Det er da dramaet skjer! Fra 1920 til 1933 skapte alkoholforbudet i USA kaos i bryggerisektoren. Siden det var ulovlig å konsumere alkohol, ble en hel del av den amerikanske økonomien rammet.
Håndverksbryggerier og store bryggerier mistet nesten alle inntektskilder over natten. Noen av dem klarer seg imidlertid takket være produksjon av sukker fra maltekstrakter.
Noen heldige har også omvendt seg til iskrem- eller til og med brusprodusenter! Tilpas deg, ellers dør du i en av dem…
Slutten på forbudstiden gjorde det ikke mulig for nedlagte bryggerier å komme seg og gjenoppta virksomheten. Trettitallet markerte en periode med stor depresjon og fallende forbruk.
Amerikanske bryggerier produserer billig øl
De få bryggeriene som hadde konvertert under forbudstiden, hadde fortsatt sine produksjonsanlegg. Derfor begynte de å masseprodusere øl som ikke kostet så mye. Merker som Budweiser og Schlitz kom fra da av på topp fordi budsjettene deres holdt seg til landsmenns lommer.
Takket være suksessen kunne disse bryggeriene fortsatt øke produksjonen og stadig senke prisene, slik at de oversvømmet markedet. Velkommen til massekonsum av et produkt med en kjedelig, standardisert smak…
Håndverksbryggerienes hevn
Forbruket av dette masseproduserte ølet begynte å endre seg fra slutten av 1970-tallet. Frem til da forbød en amerikansk lov, the Tied House Law, bryggerier å selge sin egen produksjon på stedet. Jeg antar at det var en lov som skulle beskytte den lukrative virksomheten til disse ølgigantene!
Opphevelsen av denne loven har i alle fall gjort det mulig for flere små bryggerier å dukke opp og utvikle virksomheten sin litt etter litt. Dette ble gjort i etapper fordi, la meg minne om at vi befinner oss i et føderalt land. Hver delstat vedtar sine egne lover, og en etter en har de godkjent våre kjære bryggerier.
Siden denne åpningen har fremveksten av håndverksbryggerier vært konstant.Noen har vokst og blitt industrielle, men de har også gjort det mulig å lansere øl som er en forandring fra de som har blitt tilbudt siden 1930-tallet! Lenge leve mangfoldet!
Ølets utvikling i USA har gått i mange retninger. Faktisk er dette vestlige landet det eneste som har hatt et forbud mot salg av alkohol i 13 år. Og nå vet du resten. Heldigvis er ting i endring, og amerikanerne kan nå drikke godt øl som smaker like godt som hjemme!
Hvis du har hatt tålmodighet til å lese artikkelen min til slutt, bør du vite at du kan få 20 % rabatt på hele bestillingen din ved å skrive inn koden BLOG20 i handlekurven din.
Jeg reserverer denne koden for mine mest lojale lesere som har oppdaget nettstedet vårt via artiklene jeg kjærlig legger ut! Bare så du vet, koden kan ikke kombineres med andre rabattkoder fordi du ikke kan gå over bord, kan du vel! 20% avslag gir oss ikke mye margin allerede, men i det minste belønner jeg leserne mine.
For å oppmuntre og støtte meg, ikke nøl med å kjøpe noe fra oss!
Vårt nettsted tilbyr over 100 forskjellige ølkrus, og de er alle unike! Vi har det største utvalget på internett og i fysiske butikker til sammen.
For å oppdage alle produktene våre, klikk på denne lenken: Chopedebiere.
Hvis du vil lese en av mine andre artikler, foreslår jeg at du oppdager hva et ølkrus er.
For å se alle de andre blogginnleggene mine, klikk på Blog De Chopedebiere.